Komisch DUO; invoering van het nieuwe leenstelsel

Standaard

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23580072/__Leenstelsel__wat_verandert_er___.html

Het gaat nu dan toch echt gebeuren, zo ziet het er naar uit. Minister Bussemaker ziet alleen maar voordelen bij invoering van dit nieuwe leenstelsel,  waarbij de basisbeurs voor studenten voortaan niet meer als gift maar als lening wordt uitbetaald. 
Nieuwe studenten (die per september 2015 met een studie starten) mogen na het afronden van hun studie deze lening niet binnen 15, maar binnen 35 jaar terugbetalen…
Hoezee, what a joy!

Dat betekent volgens mijn wellicht beperkte denkvermogen, dat de nu nog jonge blom die nog volop moet gaan groeien, op zijn of haar oude dag nog steeds maandelijks mag beknibbelen. Ik voorzie dan ook een explosie aan midlife- crisissen met alle gevolgen van dien. Een scheiding als gevolg van overspel en in geval van kinderen, dient er ook nog alimentatie betaald te worden. Tel uit je verlies. Noem mij sceptisch, ik ben gewoon realistisch.

Daarnaast heeft mevr. Bussemaker ook bedacht dat er waarschijnlijk minder studenten zullen afhaken, want het vooruitzicht van moeten terugbetalen is geen pretje. Ik denk dat zij hier ten dele gelijk kan hebben, ware het niet dat de Sjaak Afhaak om diverse redenen er de stekker uit zal trekken. Het is m.i. niet altijd een kwestie van geen zin of interesse meer hebben.  Soms laat de gezondheid het niet langer toe om door te bikkelen en dan kam stoppen een verstandig besluit zijn. Heb je dus al stress om je gezondheid..komt er nog meer stress bij omdat je geen cent meer overhoudt om te vreten.

Maar ook daar heeft mevr. Bussemaker over nagedacht;  het rentepercentage bij terugbetalen is zeer gunstig. Het maximum percentage wordt verlaagd met 8%. Ook voor de oude lichting ex-studenten betekent dit dst het maandelijks af te betalen bedrag wordt verlaagd.  Leuk voor de korte termijn, maar in the end zit je dus gewoon ook met die 35 jaar vaste lastenpost. Dan hebben we het niet eens over het feit dat je een goedbetaalde baan moet hebben, wil je überhaupt kunnen voldoen aan de betalinsregeling. Iemand die in de WW of in de bijstand zit, kan dat gewoonweg niet missen.

Tot slot benadrukt Bussemaker dat iedereen vooral een studie moet kiezen, waar het hart ligt. Uh…dat is een mooi uitgangspunt hoor, maar ik neem aan dat het de bedoeling is van de DUO ( dus Overheid) om zoveel mogelijk te cashen. Ik acht de kans erg groot dat met bepaalde studierichtingen het erg lastig zal zijn om een betaalde baan te vinden, laat staan een goedbetaalde.

Ik vraag mij dus eigenlijk af, wat onze Jet nou precies wil of denkt te bereiken. Het staat nogal haaks op elkaar, vind je niet? Met het geld wat zij meent te kunnen besparen, gaat ze de onderwijspot spekken. Hier zie ik wel een voordeel, want het levert meer arbeidsplekken op in onderwijsland. De werkgelegenheid krijgt in deze tak van sport een flinke boost. Das fijn, want zo kunnen iig de aan de Pabo afgestudeerden hun studieschuld afbetalen.

Advertenties

»

Leuk dat je reageert!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s