Facebook; een haat liefde verhouding

Standaard

k kende het fenomeen, maar had totaal niet de behoefte om mezelf te profileren op Facebook.
Een jaar of twee geleden ontdekte ik Twitter, en na een dag noeste arbeid kon ik me daarmee prima vermaken in de avonduren. In een rap tempo verzamelde ik uiteindelijk in totaal zo’n 1200 volgers, en voor degenen die een beetje weten wat Twitter inhoudt, kun je op je vingers natellen dat ik me geen seconde hoefde te vervelen. Ach, ik was toch alleen. Bovendien is het een prettig idee dat je zonder dat je de deur uit hoeft, toch je sociale contacten kunt onderhouden. Bijkomend voordeel was dat ik op de hoogte bleef van de actualiteiten en dat mijn geest scherp bleef.
Op Twitter gaat alles razendsnel, dus dat betekent ook ad rem en adequaat reageren. Love it!
In no time krijg je diverse reacties op een vraag die je stelt, en bij een hulpvraag mag je rekenen op waardevolle tweets waar je vaak echt iets aan hebt. Kortom; ik was Twitter verslaafd.

Aan mij werd vaak de vraag gesteld, waarom ik niet een account aanmaakte op Facebook.
Voornaamste reden; ik had mijn handen al vol aan Twitter. En eerlijk is eerlijk, ik zag nooit de meerwaarde van Facebook. Niks voor mij, dat profileren van jezelf waarbij je natuurlijk alleen de leuke, gezellige en positieve aspecten uit je leven tentoonstelt. Om dat kracht bij te zetten plaats je er – liefst een paar keer per dag – wat foto’s bij om te laten zien dat je echt niet als een verdorde kamerplant op je bank hangt. Neehee, je hebt een Leven. Je haalt er alles uit wat erin zit en men moet vooral het (al dan niet imaginaire) idee krijgen dat jij groots en meeslepend je dagen vult.

Vorig jaar kreeg ik de geest, zag ik het licht, werd ik bevangen door het virus, het maakt niet uit hoe je het wil noemen. Maar ik was al een tijd genezen van mijn Twitterverslaving en nadat mijn broer Jurgen mij wederom probeerde over te halen om gezellig mee te doen, heb ik het gedaan. Wat ik ervan heb geleerd? Dat mijn broer beschikt over doorzettingsvermogen en overtuigingskracht:)

Account aangemaakt, profiel vullen, en gaan met die banaan. Maar ja, ik had niet zoveel te melden. Nog steeds niet eigenlijk. Mijn leven is niet groots en meeslepend en foto’s maken deed ik al amper. Ik ben een rasoptimist, maar ook ik krijg te maken met ups and downs. Elke keer de afweging, ga ik gewoon lekker los op Facebook en meld ik dat ik me kut voel, en waarom? Of ga ik toch maar voor de positieve insteek, met als risico dat men denkt dat ik nooit tegenslag heb? Iets wat totaal niet realistisch is, voor niemand. Ik zal vast niet de enige zijn die goed nadenkt over wat of juist niet te plaatsen op Facebook. Alles draait om het beeld wat je van jezelf wil laten zien, al dan niet bewust. Want je wil niet bekend staan als die zeikerd, die negatieveling. Maar daarnaast wil je voorkomen dat degenen die je echt goed kennen, je niet eens herkennen op Facebook. Zij weten immers dat je feitelijk niet zoveel onderneemt, of dat je net uit bed er niet zo florissant uitziet als de door jouw geplaatste selfie’s willen laten geloven.

Wat is echt, of wat niet? Denk je na over hoe jezelf te profileren of doe je gewoon maar wat?
Ik kan mij voorstellen dat degenen die iets minder stevig in hun schoenen staan, zich best rot kunnen voelen bij al die vrolijk- en gezelligheid van hun vrienden. Maar dat is niet jouw verantwoordelijkheid, natuurlijk. Je profiel is persoonlijk, jij bepaalt wat je wil laten zien aan de buitenwereld. Dat betekent ook; durven incasseren. En accepteren. Er gaat iets niet goed als je je depressief voelt wanneer men niet zo leuk reageert als jij gehoopt had. Facebook is feitelijk een spiegel; hang je eigenwaarde niet op aan een openbaar smoelenboek maar blijf wel kritisch.

Voor mij is het leuk vermaak, om te delen en om te zien wat anderen zoal bezighoudt. Het allerleukste van Facebook is dat je met 1 druk op de knop je digitale leven kunt wissen. Of met dezelfde knop tijdelijk onzichtbaar kunt zijn. Dat gaat je in het echte leven niet lukken!

Advertenties

Leuk dat je reageert!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s