See no evil, hear no evil

Standaard

Gisteren las ik met verbijstering over de misstanden die plaatsvonden in kinderdagverblijf “De Blokkendoos” in Hoorn. Sinds eind vorig jaar kreeg de GGD meldingen binnen van onder meer emotionele en fysieke mishandeling. Twee medewerkers van De Blokkendoos kleineerden, pestten en intimideerden de kinderen, blijkt uit een rapport van de GGD. Het gaat om de directeur (directrice van het kinderdagverblijf is Maaike Groenestein) en een mannelijke leidinggevende (dhr. R. Meijer,). Dit tweetal mag geen leiding meer geven en zij moeten zich beperken tot hun rol als aandeelhouder.

De GGD schrijft als voorbeeld dat kinderen onder meer ‘dikzak’ werden genoemd. Ook moest een kind een kiwi met schil en al opeten omdat het de vrucht niet kon schillen. Verder moesten kinderen op een strafbankje zitten als ze te luidruchtig waren en werden ze afgekraakt met opmerkingen als ‘jij bent niet moeders mooiste’ en ‘jij kan niet goed kleuren’.
Overigens werden niet alle kinderen gepest. Sommige kregen juist een voorkeursbehandeling. Die kinderen werden bijvoorbeeld ‘prinses’ genoemd en kregen cadeautjes mee naar huis. Ook mochten zij mee met uitjes, terwijl de rest de hele dag binnen moest blijven. Oud-medewerkers klaagden bovendien over seksuele intimidatie en pestgedrag.

Zowel ouders als leidsters hebben, ook schriftelijk, laten weten verbijsterd te zijn over het vernietigende rapport, omdat ze niets herkennen van wat er in wordt beweerd.
Volgens Nico Plug, directeur van de GGD Hollands Noorden, is dat mogelijk omdat de eigenares volgens de uitkomsten van het onderzoek ‘twee gezichten’ heeft: naar buiten vriendelijk en attent, maar binnen de muren van de kinderopvang een potentaat.

In 2009, 2010 en in 2011 hebben er onaangekondigde inspecties plaatsgevonden door het GGD. In november 2011 is het volgende geconstateerd door de toezichthouder;
Kindercentrum de Blokkendoos heeft de afgelopen jaren van de toezichthouder meerdere malen uitleg gekregen over de wijze van inventariseren en verslagleggen van gezondheidsrisico’s. Nog altijd voldoet de risico- inventarisatie veiligheid niet volledig aan de voorwaarden.
Tijdens de inspectie in 2010 waren er een aantal overtredingen en aandachtspunten, deze zijn meegenomen. Tijdens de inspectie in 2011 blijken er nog overtredingen te bestaan op domein 3, veiligheid en gezondheid. Tevens zijn er diverse aandachtspunten, waarbij geadviseerd wordt om de status van de openstaande punten in een nader onderzoek te onderzoeken
.”

Ik kan er met mijn boerenverstand niet bij, dat NIEMAND van de pedagogische medewerkers iets gemerkt heeft van het walgelijke gedrag van deze twee machtswellustelingen. “De enorme lijst van misstanden zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. Oud-medewerkers zouden echter gebukt gaan onder angst voor de twee leidinggevenden. “Veel van de oud-medewerkers die hun verhaal hebben gedaan zijn bang geweest voor de gevolgen. Maar alleen door hun verklaringen kunnen wij nu ingrijpen”, laat wethouder Michiel Pijl weten.”.

De directrice zou een emmer water en een levende kikker op het hoofd van een medewerker hebben gegooid. Aan het begin van een gesprek met een zieke werknemer zei de vrouw: “Eens zien hoe snel we haar aan het janken krijgen”. In het artikel van “De Telegraaf” d.d. 26 april wordt gesteld dat de twee niet alleen een zakelijke relatie zouden hebben. Ik krijg door alle informatie het beeld van een koppel, dat geen genoegen meer haalde uit hun sado- masochistische spelletjes binnenskamers en daarom hun onbevredigde lusten maar gingen botvieren op onschuldige kinderen. Ik krijg zelfs het sterke vermoeden dat er hier sprake kan zijn van “sado masochistic personality disorder”. Een persoonlijkheid die kan worden omschreven als (sado)masochistisch. Woede, haat, wraakzucht, verzet tegen onderwerping, macht en machteloosheid zijn hierbij terugkerende thema’s in het leven van desbetreffende persoon. In dit geval dus van Maaike Groenestein en handlanger. What else can it be?

Iedereen zweeg bij de Blokkendoos
Wat mij betreft is eenieder die heeft gezien hoe het eraan toe ging in de Blokkendoos, en die zijn mond daarover heeft gehouden, schuldig. Door niet aan de bel te trekken, werk je indirect mee aan de instandhouding van de gepleegde mishandelingen en hadden de twee beschuldigden vrij spel.

(Bronnen; de Telegraaf, Noordhollands Dagblad en inspectierapport GGD Hollands Noorden)

Advertenties

»

Leuk dat je reageert!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s