Steun (in de rug)?

Standaard

Geen onderwerp is zo beladen als de bijstandsuitkering. Het lijkt haast wel een vies woord, een woord waarmee je ab-so-luut niet geassocieerd wilt worden. Het krijgen van een uitkering staat voor kansloos, arm, en hip is het al helemaal niet. Bijstand staat voor het eindpunt, dieper kun je niet zinken. Iedereen heeft er een mening over, dat dan weer wel. Want hoewel men ervan overtuigd is dat zijzelf nooit zullen hoeven teren op de zak van de belastingbetalende medemens, denkt iedereen precies te weten wat voor soort mensen steun trekt.

Uitkeringstrekkers zijn allemaal mensen die te lui zijn om te werken, dat staat voorop. Bovendien fokken ze kinderen bij het leven en doen ze niets anders dan hele dagen zappend op de bank naar de televisie staren. En o ja, ze drinken de hele dag koffie bij de buurvrouw/buurman (doorstrepen wat niet van toepassing is) en kopen ze hun hele huisraad op afbetaling bij die grote firma die veel te veel rente rekent. Zit u bij het lezen van bovenstaande typering heftig ja te knikken? U hoeft zich niet te schamen. Met u zitten vast vele anderen driftig mee te knikken.

Ik neem u graag een dagje mee naar mijn werk. De plek waar dagelijks mensen met een bijstandsuitkering zich melden omdat ze verplicht zijn om werk te zoeken, of omdat ze een beroep willen doen op u, de belastingbetaler. Deze mensen willen hier helemaal niet zijn. Bang dat ze een bekende tegenkomen, het liefst wegkruipend in een verdomhoekje. Je ziet ze denken; “hoe ben ik in hemelsnaam hier verzeild geraakt”? Bij het aanvragen van een uitkering moeten ze met de billen bloot, ze worden binnenste buiten gekeerd. Met een beetje geluk is degene aan de andere kant van de tafel vriendelijk en begripvol en helemaal niet (opvallend) veroordelend. Zulke medewerkers van de Sociale Dienst bestaan, heus! Dan wordt er gesproken over werk. Over het kunnen voorzien in eigen levensonderhoud, wat klinkt dat toch mooi. Beter dan “bijstandsuitkering”, nietwaar?
2012 is het jaar waarin er – zoals het er nu naar uitziet – veranderingen zullen plaatsvinden aangaande de WWB. Dit is het jaar waarin velen hun baan zullen verliezen, of hun recht op een WW-uitkering verliezen. Er rest geen andere keus dan alle moed te verzamelen en de plaatselijke Sociale Dienst een bezoekje te brengen. Daar sta je dan..en dan hoop je dat je die ene begripvolle medewerker treft. Die het kromme, recht kan lullen.

Advertenties

Eén reactie »

  1. Een jaar geleden had ik absoluut heftig ja geknikt. En nu, de andere kant van de medaille gezien te hebben, evenredig heftig nee.

    Like

Leuk dat je reageert!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s