In your Face

Standaard

Na Holland’s Next Top Model, hebben we er sinds kort een nieuwe modellenwedstrijd op tv bij; The Face. In dit soort programma’s gaat het er niet altijd even zachtzinnig aan toe. Er heerst haat en nijd tussen de deelnemers, men schroomt niet om de ander even lekker onderuit te halen. Niet prettig als je toch al wankelend op veel te hoge hakken overeind probeert te blijven.
Wanneer je een ietwat gevoelig type bent, misschien vroeger zelfs bent gepest vanwege je dunne, lange benen of iets kromme neus, dan kan snoeiharde kritiek kei-hard raken. Natuurlijk is dat precies de bedoeling van de tegenstander. Deze triomfeert, want heeft gescoord. Het is 1-0. Wat deze tegenstander niet beseft, is dat dit scoren is op een veel te makkelijke manier. Er lijkt winst behaald te zijn, maar niets is minder waar. Het is schijnwinst, als de belofte van een grote zak chips welke  gevuld is met heerlijke krokant gebakken aardappels en met een laagje pikante kruiden. Tot je teleurstelling moet je constateren dat deze zak chips – die je moest en zou hebben – niet smaakt zoals je hoopte. Bovendien is de zak veel te snel leeg. Je blijft met een ontevreden gevoel achter.
Degene die het mikpunt van spot was, groeit. Niet direct, maar dan toch zeker enige tijd later. Niet zelden blijft zijn of haar bijzondere kenmerk in het uiterlijk, of prettige manier van doen, onopgemerkt. Een jurylid ziet iets speciaals, iets wat de anderen niet hebben en ook nooit zullen hebben. Het mooie gezichtje lijkt lelijker door het gedrag wat wordt vertoond. Dit is dan weer reden om het mikpunt van spot nóg harder onderuit te trappen. Is daar iets van onzekerheid te bespeuren? Twijfel over het eigen kunnen? Terwijl de haat en de nijd groeit, bloeit het mikpunt van spot. En blijft groeien, totdat deze persoon uiteindelijk floreert.
Sterker geworden door alles, gesteund door degenen die in hem/haar gelooft en altijd zal blijven geloven. Sterker geworden door het geloof in eigen kunnen, want het is gebleken dat er beter niet gebouwd kan worden op ieder anders mening. Sterker geworden door de – niet altijd even positieve – ontwikkelingen en daar lering uitgetrokken. De tegenstander blijft onbevredigd achter, letterlijk en figuurlijk. The winner takes it all, met bijbehorend succes, in welke vorm dan ook. In your Face, back at ya!

Advertenties

Leuk dat je reageert!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s